17 korrik 2009

Gjeneologji Familjare

The Balshaj (or Balsha) was an important family ruling over the northern Albanian territory from 1360 to 1421. Balsha the Elder was a vassal of the Serbian lord Etienne Dusan. After Dusan’s death, Balsha grew more independent politically and, after subjugating all the Albanian and Serb lords of northern Albania and Montenegro, he created a vast chiefdom with Shkodra as its capital. His three sons Strazimir (1362-1372), Gjergj (1372-1378), and Balshaj II (1378-1385) ruled after him. Balshaj II was replaced after his death by his grandson Gjergj II (1385-1403), and then by Rugine, daughter of Balshaj II, and Balshaj III (1403-1421) (Institut d’Histoire et de Linguistique, 1967: 12-14, 17, 58-59, 61-62). They became rich through trade and marriage....

1 koment:

Daubinstreet tha...

disa vleresime qe jane thene per Strazimiret.
Ka shkruar per stazimiret Xhelal Ndreu ne librin "S'ka qetesi ne Lisivalle"
f.15. Valiue pranoi dekretin,e puthi tre here dhe ja uroi Hoxhollit pashallokun......e gjithe paria e Shehrit,Pustina,Daci,Methalia,Jegeni,Saraci,e Verzivolli i shkuan dhe ja uruan pashallekun.Vetem stazimiri ,si me mos besim nuk shkoj t:ja uroje...
fq36. Dibra ka nxjerr pashallare e bejlere...ka nxjerre Iljaz Pashe Dibrene Vehbi Dibren,Iljaz pashen e lidhjes se Prizerenit,patiot e dijetar dhe Strazimirin e Sadullain qe i luante ne gisht valit e veziret e Stambollit.
Ka shkruar per STRAZIMIRET DOK.ISHKENCAVE HASAN LEKA. FQ.15 DIBRA KA NXJERE STRAZIMIRIN,QE I LUANTE NE MAJE TE GISHTIT PASHALLARET E VEZIRET E SULLTANIT. "NE RRJEDHE TE JETES'

H. Leka,duke iu referuar plakut te mencur Imer Demir Skora,TREGON:
NJE STRAZIMIR SHERBENTE SI KESHILLTAR NE OBORRIN E SULLTANIT.BASHKE ME TE SHERBENTE EDHE NJE BURRE TJETER I MENCUR NGA LIBOHOVET.
Kur dolen ne pension,i thret sulltani.Pasi i falenderon per ndihmen e dhene i pyhet se cfare kerkon t'jap cifligje,grada,para.
Ipari foli Stazimiri:Nuk dua asgje nga keto,por vetem nje ferman; Djemte e Shehrit te shkollohen ne universitete me te mira te Stambollit e Vjenes.
U vendos ,tha sulltani dhe tundi koken e buzeqeshi per kerkesen e zgjuar te tij.
-Poti ,ju drejtua sulltani Libihovitit..cfare kerkon? -Asgje tjeter ,veç asaj qe kerkon miku im dibran foli i vendos ai.

Ata shikonin larg,shume larg,pertej shekujve,ka shkruar per Strazimiret Arian Kadiu ne librin 'Dibra e madhe'fq91.
Eqerem cami me sheh Latifin muderiz Mahmutin,Sherif Langun,Shyqyri beun{i biri i Iljaz Pashes},Ismail Strazimirin dhe atdhetar te tjere,bene çishte e mundur ne Manastir,qe guvernatori te leshonte udhezimqe ne gjimnazin e Dibres mesimi te behej ne shqipdhe mesues te emerohej Shefqrt Daci.fq91

Mehdi Frasheri ne nje artikull te botuar ne gazeten 'DAJTI' me 10 shkurt 1924 dite e djele Bejlere dhe Harbut ndermjet te tjerave duke folur prer famijet emedha shkruan:
ne çameri dera e Spates....ne Gjirokaster dera e Depes ...ne Mallakaster Arianit Muzaka, ne Shqiperin e mesme Topia dhe jo TOPTANI..nE kRUE ,mAT ,dIBER kASTRIOTI EDHE STRAZIMIRI.....NE Lume e ne Prizeren Dukagjinet .
Prej keti vargu zotnive sot per sot kane mbetur dy emra: Dukagjinet qe ndodhen ne Halep te SIRISE te turqizuar dhe arabizuar edhe emri STRAZIMIR QE NDODHET NE DIBER......